JOE SÉF RECEPTJEI
SÜTÉS, FŐZÉS MINDENEKFELETT

MENÜ

Szalagos farsangi fánk recepje:

Hozzávalók:

A fánkhoz:

500g liszt

200ml tej

40g élesztő (ha nem akarunk élesztőt tartogatni akkor mehet 50g is)

50g cukor ( ez kb. 3 evőkanál)

60g vaj vagy margarin (olvasztott)

5db tojássárgája (ha xl-es a tojás, akkor elég 4 is)

A sütéshez:

étolaj

Tetejére:

dzsem vagy lekvár

porcukor

 

Elkészítés:

A lisztet kelesztőtálba tesszük. A tejet gáztűzhelyen felmelegítjük és belerakjuk a cukrot, majd ha belerakjuk az ujjunkat és nem csíp, akkor morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk 15 percig, hogy felfusson. Utána a liszthez öntsük hozzá az élesztős tejet, az olvasztott vajat vagy margarint és a tojássárgákat. Majd egy fakanállal keverjük össze, és az asztalra kivéve gyúrjuk, míg teljesen egynemű nem lesz. Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, és meleg helyre téve kelesszük duplájára. Ez kb. 30 perc. Ha megkelt, vékony liszten nyújtsuk fél centiméter vastagra és egy kb. 6cm átmérőjű kiszúróval szagassuk ki a fánkokat. A fánkokat 20-30 percig kelesszük. Utána az ujjunkkal szúrjunk mélyedést a fánkok közepébe. Mérjük ki az olajat. Pontosan annyi olajra van szükségünk, amibe ha a fánkokat beletesszük, nem ragadnak az edény aljára. Hevítsük fel az olajat. Figyeljünk oda, hogy a lyukas oldallal kezdjük a sütést. Figyeljünk rá, hogy ne legyenek túl barnák a fánkok. Amíg az első adag sül, addig készítsünk elő egy nagyobb szűrőt, és egy edényt amibe belefér a szűrő. A kész fénkokat ide tesszük bele, majd miután itt lecsöpögött az olaj, egy szalvétával kibélelt edénybe. A kész fánkokat megszórjuk porcukorral, és megkenjük dzsemmel vagy lekvárral. 

 

Asztali nézet